10 February 2021

Pro patria et lege

Esseearvio Roger Scrutonin teoksesta Kansakuntaa tarvitaan (Suomalaisuuden Liitto, 2020)


Suomalaisuuden Liitto on saattanut suomalaisten lukijoiden tutkittavaksi tammikuussa 2020 edesmenneen konservatiivifilosofi Roger Scrutonin (s. 1944) kirjasen The Need for Nations, joka ilmestyi jo vuonna 2004. Ehkä käännöksen laatiminen näinkin pitkällä viiveellä oli erityisen sopivaa siksi, ettei teos ole vuosien saatossa menettänyt ajankohtaisuuttaan. Päinvastoin. Kustantaja ehti vielä hankkia käännökselle tekijän itsensä luvan vähän ennen tämän kuolemaa.

Sanomaltaan kenties liiankin tiivis alle satasivuinen kirja olisi vallan mainiosti voinut olla paljon laajempikin, sillä moni yksittäinen aihe kaipaisi perusteellisempaa käsittelyä ja tuekseen hiotumpia argumentteja. Toisaalta tällainen selkeästi yhtä asiaa ajava pamfletti ei olisi läheskään yhtä nautittava, jos siitä karsisi huolellisemmalla ruotimisella terävimmät särmät ja liikaa yleistävät moukaroimiset pois.

Tekstin ovat ansiokkaasti kääntäneet Ilmari Rostila ja Antti Oikarinen ja se on varustettu muutaman sivun mittaisella esipuheella, jossa liiton edustajat valottavat tekijän ja teoksen taustoja. Samalla esipuheessa kerrotaan käännösratkaisuista, jotka tekstiä lukiessa vaikuttavat varsin onnistuneilta. Scruton käyttää muun muassa paljon oikeustieteen termejä ja esimerkkejä englantilaisesta kulttuuripiiristä, jolloin termeille ei aina helposti löydy luontevaa suomenkielistä vastinetta.

Koko arvio PDF-muodossa (9 sivua.)