26 January 2008

Suomalaisen median islam-itsesensuuri

Kiitos kollegani PAHOLAISEN ASIANAJAJAN, luin tänä aamuna BBC:n verkkosivuilta järkyttävän uutisen nuoren toimittajan saamasta kuolemantuomiosta.

23-vuotias toimittaja Sayed Perwiz Kambakhsh pidätettiin uutisen mukaan viime lokakuussa ”islamia loukkaavan materiaalin” lataamisesta internetistä.

Kyseinen materiaali liittyi naisten tunnetusti surkeaan asemaan islamilaisissa yhteisöissä. Tästä hänet on siis nyt tuomittu kuolemaan. Syytteenä on jumalanpilkka. Oikeusistuin on myös varoittanut muita toimittajia puuttumasta asiaan pidätyksen uhalla.

Afganistanilaiset islamoppineet ovat kiitelleet tuomiota, joka ei kuitenkaan vielä ole lopullinen. Mutta mikäli asia näistä oppineista riippuisi, se siis mitä ilmeisimmin olisi lopullinen. Kuolema. Lopullinen. Tuomio.

Entä miten blogini otsikko liittyy tähän? Siten, etten löytänyt suomalaisista valtamedioista kuin pari mainintaa tästä tapauksesta. Kahlasin kaikki nettisivut läpi – ei mitään. Poikkeuksen tekivät vain Helsingin Sanomat, Iltasanomat ja MTV3.

Kun toimittaja tuomitaan kuolemaan jumalanpilkasta vuonna 2008, läpiuussuomettunut media ei kerro asiasta oikeastaan mitään. Tämä on sananvapauden ja ihmisoikeuksien itsemurha.

En tosin katso televisiota, joten jos tästä on ollut YLE:n, MTV3:n tai Nelosen pääuutisissa, myönnän olevani osittain väärässä. Joka tapauksessa googlettamisen perusteella MTV3:a lukuun ottamatta näiden kolmen päämedian sekä Uuden Suomen nettisivuilta ei aiheesta löydy uutista. Tästä pitäisi kuitenkin olla uutinen jokaisen lehden etusivulla ja siitä pitäisi puhua jokaisessa pääuutislähetyksessä.

Iivi Anna Masso on sanonut asiasta kaiken oleellisen.