9 January 2008

Yliopisto fundamentalistien kesytyslaitoksena

Erään Skepsis ry:n aktiivijäsenen hauskaan kommenttiin liittyen on aivan pakko kirjoittaa vielä yksi blogi. Tämän kommentin mukaan yliopiston teologinen "tiede"kunta on eräänlainen uskonnollisten fundamentalistien kesytyslaitos. Yliopisto teologisine "tiede"kuntineen on kuulemma kiihkouskovaisille suorastaan saatanallinen paikka.

Nyt haluaisinkin ehdottaa, että perustetaan Helsingin yliopiston värväyspiste Iraniin, Palestiinaan, Pohjois-Pakistaniin ja Afganistaniin ja niihin Euroopan maihin, joissa muslimifundamentalismi on yleistä. Laajennetaan teologian opetus monikulttuurisen yhteiskunnan arvopohjalta koskemaan myös islamilaista teologiaa ja näin saamme kitkettyä maailmasta terrorismin ja kaikki ovat tyytyväisiä. Tai eivät ihan kaikki - ainakaan me avoimesti kaapista tulleet ateisti-skeptikot - koska teologisen koulutuksen myötä taikauskoisia ja paranormaaleja uskomuksia ei ihmisistä saada ihan kokonaan juurittua, mutta koska kerran teologianopetus onnistuu hävittämään fundamentalismin, se pitää ehdottomasti laajentaa koskemaan myös imaameja, mufteja ja mullaheita.

Mutta toisaalta, eivätkö myös kiihkeät naispappeuden vastustajat ja Nokian herätysliikkeen kärkihahmo Markku Koivisto ole teologian tohtoreita ja pastoreita? Koulutus ei siis ole niin laadukasta, etteikö joku aito uskovainen onnistuisi sen läpikäytyäänkin säilyttämään oikean uskon, siis sen, josta Raamatussa puhutaan. Opetusta täytyy siis tehostaa ja se onnistuu parhaiten lasten ja nuorten kasvatuksella aidosti kriittiseen ajatteluun. Vaikka vanhemmat, kirkko ja yhteiskunta kaikin voimin yrittävät indoktrinoida lapsia, voi tehokas koulutusjärjestelmä tarjota tälle systemaattiselle aivopesulle tehokkaan vastalääkkeen.

Yliopistoteologien eli kesytettyjen fundamentalistien "valistunut" usko on muuten uskontotieteilijä Pascal Boyerin (ks. Ja ihminen loi jumalat - Miten uskonto selitetään; WSOY 2007) mukaan "teologista korrketiutta". Se on levinnyt myös kansan keskuuteen. Mutta kun uskomuksia koskevat kyselyt laaditaan hieman eri tavalla, saadaan esiin aito, teologisesti epäkorrekti usko, so. de facto usko intentionaaliseen, taivaalla asustavaan objektiin, joka kuuntelee telepaattisesti ihmisten rukouksia ja säätelee maailmankaikkeuden toimintaa (joka on siis määritelmän mukaan paranormaali ilmiö par excellence).