10 January 2008

Piispan hybris

Piispa Mikko Heikka syyttää blogillaan Skepsis ry:tä ”hybriksestä” ja on ”huolestunut sen toiminnasta”, koska se Erkki Tuomiojan 70-vuotisjuhlapuheen jälkeen ”on ottanut maalitaulukseen myös ihmiskunnan suuret uskonnolliset perinteet, joiden totuusarvon punnitseminen ei kuulu tieteen mandaattiin.”

Piispa on tyytyväinen siitä, että yhdistys ”suomii oikeuteutusti erilaisia uskomuksenvaraisia ilmiöitä, jotka selvästi eivät kestä tieteellistä testaamista.”

Piispa jatkaa: ”Olenkin joutunut viime aikoina miettimään, onko skeptikkojen jalo perinne muuttunut Suomessa hybrikseksi, jossa ei ole sijaa aidon skepsiksen nöyryydelle ja itsetutkistelulle.”

Niin, Heikka esittää, että uskonnollinen perinne ja uskonnon nimissä esitetyt tosiasiaväitteet olisivat ikään kuin sama asia. Näin ei tietenkään ole. Heikka itse siis syyllistyy hybrikseen, josta hän syyttää Skepsis ry:tä eikä näköjään halua, että hänen uskontonsa ja muiden uskontojen paranormaaleja väitteitä erinäisten henkiolentojen olemassaolosta epäillään.

Tosiaan, uskonnossa ei koskaan ole ollut tilaa nöyryydelle ja itsetutkiskelulle, joten siinä mielessä Raamatun Saarnaajaan on helppo yhtyä: ei mitään uutta auringon alla.