24 August 2021

Linkolan perintö – esseitä puolesta ja vastaan

Lehdistötiedote 23.8.2021

Julkaisuvapaa: Heti
Kalastaja Pentti Linkola on Suomen tunnetuin ekologinen ajattelija. Kun hän keväällä 2020 kuoli, Linkolan perintö piti kirjoittaa.
Matti Virtanen, Jasmina Ollikainen, Timo Hännikäinen ja Jussi K. Niemelä tarkastelevat Linkolaa vaihtelevista, tuoreista näkökulmista, samastuen, hyväksyen, arvostellen, opponoiden. Kaikki kirjoittajat ovat kohteensa tavoin tunnettuja valtakulttuurin kriitikkoina ja vastavirtaan soutajina.
Mikä oli Linkolan suhde natsismiin, sosialismiin, vihreisiin, kristinuskoon, islamiin, työläisiin ja porvareihin? Linkolan perinnöstä selviää, miksi kalastaja on niin suosittu kansallismielisten ja jopa uusnatsien keskuudessa. Vastaavasti kirja valottaa edistysmielisten vihreiden feministien monin tavoin ristiriitaista Linkola-ihailua.
Teos sisältää runsaasti aiemmin julkisuudessa käsittelemätöntä aineistoa ja herkullisia anekdootteja.
Linkolan monipolvinen ajattelu on polarisoituneessa yhteiskunnassamme ajankohtaisempaa kuin koskaan. Hänen perintönsä ei jätä ketään kylmäksi. Kirja toimii tiukkana ja kriittisenä keskustelunavauksena, samalla kun se peilaa nyky-yhteiskuntamme moninaisia ilmiöitä ja äärimmäisiä hullutuksia.
Teoksen julkistamistilaisuus järjestetään yhdessä panimoravintola Bruuverin kanssa sunnuntaina 5.9.2021 klo 19–21, osoitteessa Fredrikinkatu 63 AB, 00100 Helsinki. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mahdolliset koronarajoitukset huomioiden. Kirjoja saa ostaa paikan päältä.
Kirjottajat käyvät Jussi K. Niemelän johdolla paneelikeskustelua kirjan tiimoilta. Yleisö voi esittää kirjoittajille kysymyksiä. Niitä jopa toivotaan.
Kovasana Kustannus on Turussa syksyllä 2017 perustettu pienkustantamo, joka toimii tällä hetkellä Tampereella.
Arvostelukappaleet: Jarmo Teinilä: jarmo.teinilä@kovasana.fi, puh. 050 477 6321
Sisältö
Esipuhe
Jussi K. Niemelä
Mielenkiintoinen kylähullu
Matti Virtanen
Impivaaran puolustus
Jasmina Ollikainen
Vaistonvarainen luonnonrakastaja
Timo Hännikäinen
Linkolan noitaympyrä
Jussi K. Niemelä
Kirjoittajat
Timo Hännikäinen (s.1979) on Helsingissä asuva kirjailija ja Kiuas Kustannuksen kustannuspäällikkö. Hänen tuorein teoksensa on ensyklopedinen proosateos ABC-kirja (2021).
Jussi K. Niemelä (s. 1967) on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, joka on toiminut Vapaa Ajattelijan ja Humanistin päätoimittajana sekä julkaissut muun muassa tietoteokset Keisarinnan uudet (v)aatteet – Naistutkimus luonnontieteen näkökulmasta (Osmo Tammisalon kanssa; Terra Cognita 2006) Kamppailu Jumalasta – 12 erää uskosta (Jaakko Heinimäen kanssa; Helsinki-kirjat 2011), Mitä uusateismi tarkoittaa? (toim.; Savukeidas 2011) ja useita esseitä sekä novelleja eri antologioissa. Hänen viimeisin teoksensa on yhteiskunnallinen romaani Punaiset lehdet (KovaSana 2019).
Jasmina Ollikainen (s. 1995) on historian ja museoalan opiskelija Helsingin yliopistossa. Opintojensa ohessa hän on kirjoittanut kirjat Mimosa & kaverit – elämää yläasteella (2017), Mimosan juttukirja – tapauksia ja tarinoita (2019) ja Hiisilehto (2019). Lisäksi hänellä on työn alla tulevaisuusaiheinen lastenkirjasarja. Ollikaisen kiinnostuksen kohteita ovat suomalaiskansallinen identiteetti ja sen vaaliminen. Luonto ja kristilliset perinteet ovat hänelle myös läheisiä.
Matti Virtanen (s. 1955) on espoolainen vapaa toimittaja, joka on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa, Yleisradiossa ja Talouselämä-lehdessä. Koulutukseltaan hän on maantieteen maisteri ja maailmankatsomukseltaan skeptikko. Hän kiinnostui Linkolasta lukiessaan Suomen Kuvalehteä koulupoikana 1970-luvun alussa. Virtanen on julkaissut tietoteokset Ilmastopaniikki – Hoito-opas (Docendo 2019) ja Ääripäät – Miten identiteettipolitiikka hajottaa Suomea (Docendo 2021). Lisäksi hän on toimittanut teoksen Paholaisen asianajaja – Opaskirja skeptikolle yhdessä Hannu Karttusen ja Heta Gyllingin (Häyry) kanssa (Ursa 1989).